Posts Tagged ‘training kiezen’

Trainen met je hond

Je hebt een puppy of een volwassen hond en je wil graag samen wat gaan doen om de band te versterken, maar ook om elkaar te leren kennen. Het is leuk om er samen even op uit te gaan en van elkaar te leren. Je vraagt je alleen af “waar ga ik trainen?” en “wat ga ik trainen?” Om tot een goede keuze te kunnen komen, is het belangrijk dat je je hond leert kennen en ook naar jezelf kijkt. Waar zouden jullie samen plezier in hebben? Gehoorzaamheid, behendigheid of misschien wel speuren?

Training kiezen

Verschillende factoren spelen mee bij het kiezen van de juiste training:

  • Het karakter van de hond. Als je een actieve hond hebt, dan kun je een training kiezen waarbij de hond uitdaging heeft. Behendigheid bijvoorbeeld, of Hoopers waarbij je echt samen gaat werken.
  • De basiskennis. Bij een nieuwe training is soms bepaalde basiskennis vereist. De commando’s ‘zit’, ‘af’, ‘blijf’ en het ‘hier komen’ op bevel zijn bijvoorbeeld belangrijk bij speuren. Als je gehoorzaamheid wil doen, dan leert de hond deze commando’s en van daaruit kun je ook nieuwe trainingen kiezen.
  • Trainingslocatie: De afstand waar je gaat trainen kan ook van belang zijn. Als je namelijk twee uur moet rijden, kan het zijn dat je dat drie keer doet en dat het vervolgens teveel wordt. Let daarom goed op of dat het qua afstand goed te doen is, zodat je niet na een paar keer hoeft te stoppen. Wat ook van belang is, is dat je bij de trainingslocatie kijkt of je veilig kunt trainen. Is het gebied omheind? Ligt het op een rustige plaats of bij een drukke weg?
  • Manier van trainen: Hoe wordt er getraind? Alleen maar met koekjes? Of juist met stemgebruik? Welke methode wordt er gebruikt en wordt er uitgegaan van positief benaderen? Het is belangrijk om te weten hoe de training is opgebouwd. Ga daarom van tevoren een keer kijken, zodat je weet of dat deze manier van trainen bij jou en je hond past.

Raskeuze en trainen

Het maakt niet uit wat voor ras je hebt, een Oud Duitse Herder of een Labradoodle, trainen is met iedere hond leuk en een uitdaging. Het is leuk om bezig te zijn met je hond. Je leert elkaar hierdoor beter kennen en de band wordt alsmaar beter. Je hebt op het moment van trainen echt tijd voor de hond en de hond heeft aandacht voor jou. Let maar op, je gaat iedere week weer uitkijken naar het moment om samen te gaan trainen! De aandacht die je tijdens de training voor elkaar hebt is kostbaar en met niets te vergelijken. Hoe trots zul je zijn op je hond tijdens de training als je ziet wat jouw hond kent. Zorg voor uitdaging, een hond leert snel, zorg voor variatie. Als een hond een oefening niet wil doen kan deze te moeilijk zijn, maar het is ook mogelijk dat de hond de oefening saai vindt, omdat hij deze al erg vaak achterelkaar heeft gedaan, nog een mogelijkheid is, dat de beloning niet toereikend is. Dit zul je zelf tijdens het trainen ontdekken en aan moeten passen.

Veel plezier met trainen, neem echter eerst de tijd om een leuke training te kiezen die bij jou en je hond past!